Wanneer vertering in ons lichaam niet goed verloopt, nemen wij belangrijke vitaminen en mineralen niet op; hierdoor raken we steeds verder uitgeput, omdat ons lichaam zich niet goed kan herstellen. Hierdoor ontstaat stress en pijn en in het ergste geval een chronische ziekte zoals CVS.

CVS, ofwel chronisch vermoeidheid syndroom, kent veel verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld : hormonale stoornissen, allergieën, infecties/onstekingen, slaapstoornissen, leverstoornissen. Vaak is er ergens in het lichaam een storing of ontsteking, wat weer een ketting reactie geeft op een ander deel van het lichaam waardoor een viskeuze cirkel ontstaat en vermoeidheid toeneemt. Het wordt ook wel gelinkt aan de ziekte van Lyme, vanwege de vele overeenkomsten in klachten (langdurige vermoeidheid, koortsaanvallen, concentratieverlies, psychische problemen etc.)

 

Op orthomoleculair niveau zijn er veel oplossingen voor deze storingen/ontstekingen. Zo is het allereerst belangrijk om voedingspatroon aan te passen op een leefbare en toegankelijke wijze. Dit houdt voornamelijk in enkel natuurlijke producten te nuttigen, zodat je lichaam de kans krijgt zich te herstellen. Door de suikers, E-nummers en bestrijdingsmiddelen die in veel fabrieksvoeding toegevoegd is, kan ons lichaam vergiftigd raken. Ook kan het disbalans in onze bloedsuiker spiegelveroorzaken, wat zorgt voor suiker' cravings' en vreetbuien, en waardoor verteringsprocessen niet goed verlopen.

 

 

Met een gezond voedingspatroon, en je lichaam te geven wat het nodig heeft, kun je al een heleboel klachten verminderen. Veel allergieën en hormonale disbalans worden hiermee verholpen en zo krijgt het lichaam de kans om weer te functioneren naar behoren.

In een intake consult worden alle klachten besproken en voeding aangepast. Eventueel worden ook essentiële supplementen geadviseerd. In het geval van CVS zijn bijvoorbeeld glutathion en rhodiola rosea aanbevolen. Dat is wel afhankelijk van de patiënt en zijn/haar klachtenpatroon.