Veel mensen hebben last van overeten of de zo bekende "eetbuien".  Deze eetbuien worden gekenmerkt als: In een korte periode op een vrij ongecontroleerde manier een grote hoeveelheden calorieën (suikers&vetten) tot je nemen. Je eet dus in een korte periode erg veel, en hier heb je niet echt grip op. De meeste mensen voelen tijdens deze eetbuien en kort erna een soort rush gevoel wat als prettig wordt ervaren. Later komt er dan schuld gevoel of schaamte.

Sommigen mensen gaan deze eetbuien compenseren door extreem veel te bewegen of te diëten, anderen blijven zich enkel rot voelen, tot de volgende eetbui zich voordoet.

 

Om last van deze eetbuien te krijgen, zijn een aantal oorzaken:

 

1. Het kan bijvoorbeeld zijn je lichaam te lang te weinig voedingsstoffen heeft binnengekregen gekregen, waardoor je lichaam op de overlevingsstand is gaan staan. Dit kan komen door het eten van verkeerde dingen, of te weinig eten door door diëten en te veel caloriebeperking. Je lichaam ervaart deze caloriebeperking als noodsituatie, en om dit op te lossen gaat het vechten tegen deze honger, en zorgen dat jij gaat eten.

Het is een ingewikkeld proces, maar in in je hersenen wordt er in dit geval iets geactiveerd, wat je tijdelijk in een soort dierlijke staat brengt, om te zorgen dat jij toch aan je eten komt. In dit geval: de eetbuien. Dit dierlijke instinct is zo sterk en heel moeilijk in bedwang te houden, en hier schamen mensen zich ook zo vaak voor.  Terwijl het eigenlijk gewoon een overlevingstechniek van je lichaam is, om niet te verhongeren.

 

2. Ook kan het zo zijn dat je bepaalde emoties probeert te onderdrukken met eten. Veel mensen associëren eten met geluk, liefde en troost. Het kan zijn dat je gestrest bent, en zo tot je ontspanning komt. Het kan zijn dat je verdriet niet wil voelen, een trauma of boosheid.  Doordat het effect van eten zo'n rush kan geven, kun je ook dit gebruiken om emoties te onderdrukken.

 

Het is een lastig fenomeen, maar zeker niet onoplosbaar. Wanneer je hier last van hebt, is het belangrijk om te achterhalen wat bij jou de werkelijke oorzaak is waarom je gaat eten.

In een consult onderzoek we dit, en leg ik je uit hoe je jezelf met een gemakkelijk stappenplan kunt leren om deze eet buien de baas te worden.

 

Mail mij gerust voor meer informatie hierover!